Máte touhu začít a nevíte, ze kterého konce to vzít? Nebo už jste něco zkusili, ale nedaří se? Udělejte to jednoduše. Kvašení a kysání patří pravděpodobně k nejstarším způsobům...
Máte touhu začít a nevíte, ze kterého konce to vzít? Nebo už jste něco zkusili, ale nedaří se? Udělejte to jednoduše. Kvašení a kysání patří pravděpodobně k nejstarším způsobům konzervace jídla a získávání nových chutí. Jen si představte toho pračlověka, který nechal stát omylem přes den obilnou kaši v teple, napršelo mu do nasbíraných malin nebo zapomněl rybičky v nádobě s mořskou vodou a našel je až za pár týdnů. Zvědavý pračlověk ochutnal (v případě nakvašené kaše ji teda ale ještě musel upéct) a ejhle – objevil malinové víno, rybí omáčku a kváskové pečivo. A to je právě jedno z kouzel kvašení – na domácí přípravu nepotřebujete moc věcí, nic extra nemusíte umět a možnosti jsou tak široké, že určitě najdete něco, co vám bude chutnat. Nebojte se selhání a hlavně se do toho pusťte. S touto knihou získáte představu o tom, co znamená živit člověka i jeho mikroby, jak si připravovat smysluplné a široce využitelné fermenty a sestavovat z nich plnohodnotné pokrmy. Cílem každého receptu pak je, aby jídlo hotové do pár minut bylo i chuťově bohaté, plné textur a vůní a bylo synbiotické, čili aby obsahovalo zásadní podíl doporučené denní porce vlákniny a zároveň i živé mikroorganismy. Vláďa i Zuzka toto téma doslova žijí každý den už více než deset let a předkládají své zkušenosti s oblíbenými fermenty a recepty, bez kterých už si svoje každodenní jídlo nedovedou představit. Zvládli to pralidé, zvládnete to taky!
627 Kč
Příprava jídla a jeho konzumace je pro většinu z nás oblíbenou činností. Ne nadarmo vychází neustále velké množství nejrůznějších kuchařských knih plných tradičních či experim...
Příprava jídla a jeho konzumace je pro většinu z nás oblíbenou činností. Ne nadarmo vychází neustále velké množství nejrůznějších kuchařských knih plných tradičních či experimentálních receptů. Vaření je však především chemický proces, a má proto s chemií mnoho společného. V knize žádné nové recepty nenajdete, zato se dozvíte o potravinách spoustu zajímavostí – od jejich chemického složení pres důvod klepání řízku až po to, proč si červ vybere vždy to nejkrásnější jablko. Nemalý prostor je věnován také nejrůznějším chemickým látkám (lidově zvaným „éčka”), které se do potravin přidávají. Autor, profesor biochemie, je neobhajuje, ale uvádí na pravou míru některé názory na jejich přehnanou nebezpečnost.
313 Kč
Zabudnite na drahé a nezdravé produkty zo supermarketu. Omnoho lepšou alternatívou je pripraviť si mnohé z nich u seba doma! Stotridsaťsedem našich nejlepších receptov a nápadov vám ukáž...
Zabudnite na drahé a nezdravé produkty zo supermarketu. Omnoho lepšou alternatívou je pripraviť si mnohé z nich u seba doma! Stotridsaťsedem našich nejlepších receptov a nápadov vám ukáže, aké je to všetko jednoduché. Prestaňte nakupovať a pustite sa radšej do vlastnoručnej výroby. Užitočné pre zdravie: Domáce produkty sú namiesto nezdravých a umelých prísad plné prírodných surovin. Niektoré z nich dokonca rastú priamo pred vaším prahom a obsahujú množstvo látok nenahraditeľných pre zdravie a rovnováhu organizmu. Užitočné pre životné prostredie: Domácou výrobou ušetríte obrovské množstvo obalového odpadu a plastov. Okrem toho môžete uprednostniť lokálne sezónne ingrediencie, ktoré na ceste k vám neprekonávajú nadmerné vzdialenosti, čím šetríte zdroje. Prospešné pre vašu peňaženku: Vlastnoručne vyhotovené alternatívy sú takmer vždy výrazne lacnejšie než kupované potraviny - a to dokonca aj v prípade, ak používate výlučne čisto prírodné suroviny. Prospešné pre vás: Vlastná výroba prináša radosť, prebúdza kreativitu, posilňuje sebavedomie a robí z vás o čosi nezávislejšieho človeka.
104 Kč
Sous vide se již dlouhá léta těší zasloužené pozornosti v restauracích, kterým umožňuje připravovat delikátní pokrmy dovedené k naprosté dokonalosti. Připravte si pokrmy jako z té n...
Sous vide se již dlouhá léta těší zasloužené pozornosti v restauracích, kterým umožňuje připravovat delikátní pokrmy dovedené k naprosté dokonalosti. Připravte si pokrmy jako z té nejlepší restaurace Teď ale vynálezci Nomiku, prvního cenově dostupného ponorného sous vide cirkulátoru, přicházejí s touto kuchařkou, která popisuje, jak si pokrmy jako z té nejlepší restaurace mohou pomocí metody sous vide připravit v pohodlí vlastní kuchyně i amatérští kuchaři. Povzneste domácí vaření na úplně novou úroveň Objevte způsob, jak uvařit lahodné a zaručeně šťavnaté krůtí maso a ochutnejte i neotřelé předkrmy – co byste řekli třeba smaženým žloutkům? V této knize najdete více než 100 receptů pro každou příležitost. Sous vide vám umožní povznést domácí vaření na úplně novou úroveň.
512 Kč
...
Možno vôbec netušíte, aký užitočný pre zdravie je jablčný ocot. Vedzte však, že sa používa na celom svete už po stáročia. Vďaka tejto knihe sa dozviete, ako môže jablčný ocot účinne pomáhať pri prevencii aj liečbe viac ako 80 zdravotných ťažkostí. Okrem toho sa zoznámite s dlhou históriou jablčného octu ako liečivého prostriedku. Tiež sa dozviete, ako a prečo jablčný ocot funguje a čo o jeho liečivých účinkoch hovorí moderná veda. Nájdete tu aj rady, ako si z ponuky v obchodoch vybrať ten najlepší ocot. A dokonca získate návod, ako si vyrobiť vlastný jablčný ocot.
250 Kč
Fermentované pokrmy obsahující živé kultury jsou oblíbené a vyhledávané jak pro svoje výrazné a mnohovrstevnaté chutě, tak i díky jejich velmi pozitivnímu vlivu na zdraví zažívacího...
Fermentované pokrmy obsahující živé kultury jsou oblíbené a vyhledávané jak pro svoje výrazné a mnohovrstevnaté chutě, tak i díky jejich velmi pozitivnímu vlivu na zdraví zažívacího traktu a podpoře celkové imunity. Seznamte se s tisíciletou historií fermentace Dosud ale neexistovala kniha, která by toto téma pojednávala s hlubokou znalostí věci, ale současně i poutavě a srozumitelně. Průvodce světem fermentace podle Farmhouse Culture tyto požadavky hravě splňuje. Jeho autoři, Kathryn Lukas a Shane Peterson, jsou v oblasti fermentace odborníci na slovo vzatí. Seznámí čtenáře s její tisíciletou historií, detailně proberou zdravotní přínosy fermentovaných potravin i veškeré otázky týkající se zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti jejich přípravy i uchovávání. Příručka, kterou by měl vlastnit každý domácí fermentista Jádrem knihy je ovšem pečlivě vybraná sbírka 100 receptů na zpracování kysaného zelí, rychle kvašené i ve vlastní šťávě fermentované zeleniny a kimči, pálivých chilli omáček, kvašeného ovoce a ovocného želé, kombuchy, a dokonce i alkoholických ciderů a medoviny. Je to prostě příručka, kterou by měl vlastnit každý domácí fermentista – spoustu praktických informací v ní totiž najde nejen ten, kdo se to s fermentací teprve chystá vyzkoušet a přemýšlí o své první skleničce kvašené zeleniny, ale i ten, kdo pokrmy či nápoje touto přirozenou cestou vyrábí už léta.
577 Kč
...
Alena Thomas do obchodu moc nechodí. Jen máloco si neumí vyrobit sama. Zatímco v první knize se soustředila na domácí kosmetiku, drogerii a léčivé přípravky, v druhé rozšiřuje svůj záběr i na základní potraviny, které dennodenně nakupujeme. Odteď už nemusíme. Ze svých nákupních seznamů si laskavě škrtněte chleba, kečup, hořčici, povidla, dětské přesnídávky a spoustu dalších položek, které můžete snadno vyrobit doma, ze surovin, které budete mít pod kontrolou, a bez nežádoucích aditiv či konzervantů. Kniha je koncipována cyklicky od jara do zimy, takže si výrobu budete moci lépe plánovat v souladu s přírodou. Na podzim například vyrobíte léčivé sirupy, abyste zimu přežili ve zdraví, a na jaře zase využijete vše, co právě vyraší, abyste dobili baterie.
418 Kč
skladem